2018. április 1., vasárnap

A 10 legeslegnagyobb magyar muzsika | (Április 1.)

10.) Romantic - Vágyom rád
A történelemben vannak jól elhatárolható művészettörténeti korszakok és sajnos vagy nem sajnos napjainkban egy olyan kort élünk, hol nincs egységes művészet irányzat, amit mindenki követhetne. Ezért a mai kor nagy művészei szeretnek vissza-vissza térni a fontos alapokhoz. Itt ez történtét. Egy apró visszatekintés a romantika korstílusára, de olyan magas fokon kifejezve, hogy az üti a plafont. Megkockáztatom Kölcsey vagy akár Vörösmarty sem tudta ennél jobban kifejezni magát. A felfokozott érzelmek, a mély idealizálás és a már-már elégikus kifejező eszközök folytonos használata mind egy nagy művészeti alkotás létrejöttét jelzik (elég csak a bőr illata köré vonható szerteágazó szimbólumrendszerre gondolni.) Úgy gondolom, hogy a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb művét hallhatjuk.
     
9.) Dolly Rambo - Pisi-Kaka Woodoo-Baba
Annyira tökéletes leképzése ez a dal az avantgárdnak és valahol mélyen a szürrealizmusnak. Ez egy olyan emberfeletti kulturális minőség, amit közember a maga érzékszerveivel fel nem foghat és meg nem érthet. Itt a klip, azaz a képi hatás és a zene, azaz a hangi hatás együtt alkotnak egy egységet, mely az emberből olyan sok érzelmet szabadíthat fel, hogy azt kifejezni szinte már lehetetlen.
   
8.) Tereskova - Illatos a pinám
Poszt-posztmodern gyöngyszem! A szókimondó és botránykeltően durva szövegalkotás eredménye egy olyan művészeti alkotás lett, melyet nehéz elfelejteni. A női nemi szerv költői képpé formálása magas kultúrára utal és olyan metaforikus egészet alkot, melyre az ember kénytelen azt mondani: Azt a k**va!  

7.) Szögletes Üveggolyó - Ez egy Fa
Én ebben a dalban az expresszionizmus és a szürrealizmus keveredését vélem felfedezni. A művészek egyetlen egy elemmel, a fával képesek párhuzamot vonni az élet nagy dolgaival. Az ütemvilág és a szöveg szerteágazó mivoltja az embert egyfajta euforikus állapotba hozzák, mert ennek a dalnak szó szerint lelke van.
  
6.) Fásy Zsüliett - Hotel Silver
A 21. században az ember sok mindenre rájött. Rájött arra, hogy olyan művészeteket, mint a zenét, nem csak lírai kifejezésre lehet használni, hanem tökéletes reklám felületek is. Mit kell hát tenni? Dobd oda a gyereked kezébe a hotel prospektusát, állítsd ki a színpadra és mond neki, hogy énekeld el! Jön a pénz, jön az elismerés!

5.) Flour - Halenda
Flour számomra a hazai könnyűzene egyik kimagasló teljesítménye, hisz dalaiban az emberi lét problémáinak kifejezésére és megértésére mindig jut idő. Sajnálom, hogy néhányan csak kikapcsolt aggyal hallgatják műveit, mert a felszín alatt komoly művészi réteg bújik meg. 

4.) Atomtorta - Parasztblues
A magyar népi zene egy új szintre emelése ez. A rohamosan fejlődő technika világában mindig jut idő ellátogatni a paraszti létbe egy kicsit. Mély, érzelem dús és minden szempontból kimagasló alkotás, melyet száz év múlva leszármazottaink az iskolapadban fognak énekelni, mint kötelező tananyagot. Ebben szinte biztos vagyok.
  
3.) VV Zsófi - Rágógumi
Annyi tehetséges, művészi beállítottságú ember sétált már ki a Való Világ villájából, hogy azt már számolni sem lehet. De egyikük sem tarolhatja le műveivel Zsófi Rágógumi című alkotását, melyről nincs értelme túl sokat beszélni. Alap mű, már ha létezik ilyen kifejezés.

2.) Ámokfutók - Bad Man 
Kozsót mindig is a magyar művészi lét egyik legnagyobb alkotójaként tartottam számon, s szerintem ezzel nem csak én vagyok így. Művei elsőrangú balladák, melyek mindegyike újabb és újabb réteget rántanak le a mainstream tucat fosról és elregélik azt miért is szánalmasak valahol az elmúlt évtizedek magyar zenei kultuszai. 

1.) Kiszel Tünde feat. Valami Hülye - Nézem, Érzem
Azt hiszem most fáradtam bele... Mondjuk ennyi kimagasló művészeti alkotás után... Jó ehhez az utolsóhoz tényleg nincs szavam. Nézd és értsd! 

1 megjegyzés:

  1. Hű, menyi mestermű egyetlen bejegyzésbe összeszedve, zseniális. :D Őszintén nem értem, hogy ezeket mennyire gondolták komolyan, mikor leforgatták.

    VálaszTörlés