2018. március 18., vasárnap

50 film – 50 nemzet | Filmes kihívás

Elgondolkoztatok már azon, hogy vajon hány filmet láttatok már? Durvábbat kérdezek, hány különböző országból látatok már filmet? Mikor egyik nap feltettem magamnak a kérdést kissé elméláztam, mert nem tudtam rá még csak körülbelüli számot sem mondani. A filmrajongók szembesülnek azzal, hogy mennyire sok különböző helyről érkezett filmmel találkoznak nap, mint nap, s ennek ellenére mennyire kevés nemzet filmművészetét ismerik pontosan.Úgy döntöttem ideje egy kicsit tágítani az ismereteimet, ezért a Snitt nevű filmes közösségi média felületen létrehoztam egy kihívást, melynek célja, hogy megnézzünk 50 filmet 50 különböző nemzetből.

Ha érdekel a kihívás becsatlakozhatsz ITT és bővebb leírást is kaphatsz a teljesítés feltételeiről. Most pedig összegyűjtöttem 15 kevésbé ismert filmet, melyeket a közeljövőben szándékozok megnézni a kihívás teljesítéséhez. Hátha akad olyan darab, mely felkelti az érdeklődéseket és esetleg kedvet kaptok a részvételhez.  

Rendező: Abbas Kiarostami
Társított nemzet: iráni 

Az 1997-es Cannesi Filmfesztivál Arany Pálma díjas filmje örökérvényű tanítás az életről, annak értelméről. A megtévesztő egyszerűségű filozófikus alkotás főszereplője egy megtört és egyre elkeseredtebb férfi, aki keres valakit, aki halála után, melyet önkezével hajtana végre, eltemetné. Kocsijával, Irán homok lepte dombjain keresztül autózva, az útjába kerülő embereket meg-megszólítja. Időnként felvesz egy munkást vagy katonát, de kívánsága mindenkit elriaszt. Egy idősebb török ember azonban elvállalja a megbízást, de előtte elmesél egy történetet. 

Rendező: Geoff Murphy
Társított nemzet: új-zélandi

Zac Hobson kisvárosi tudós egy nap arra ébred, hogy minden más ember nyomtalanul eltűnt a világból. Eleinte túlélők után kutat, és a rejtélyes esemény okait keresi, majd beletörődik sorsába, és élvezni kezdi az egyedüllétet. Mikor viszont már az őrület határára sodródik, hirtelen felbukkan a színen egy másik túlélő… majd egy harmadik.
Mit tennél, ha a világon mindenki nyomtalanul eltűnne? Ha egy nap arra ébrednél, hogy rajtad kívül teremtett lélek nem jár az utcákon? Üresen tátongó házak, félig megevett reggeli, oltás nélkül lángoló tüzek… A néptelen Föld ezzel az erős alapszituációval kezdődik. Ami ezután jön, az pedig a képernyő elé szegez bennünket.

Rendező: Karl Markovics
Társított nemzet: osztrák

Karl Markovics filmje végignyerte fél Európát, zajos sikert aratott Cannes-ban, és elvitte a tavalyi miskolci Jameson Cinefest fődíját. A történet egy gyilkosságért elítélt 19 éves fiú sorsát mutatja be, aki a gyerekotthon és a fiatalkorúak börtöne után nehezen tudja csak megtalálni helyét a kinti világban, amit nem is ismer igazán. Több sikertelen munkavállalási kísérlet után a bécsi temetkezési vállalatnál alkalmazzák, ahova lassan beilleszkedik.

Rendező: Miroslav Slaboshpitsky
Társított nemzet: ukrán

Amikor beköltözik egy siket-némák számára fenntartott bentlakásos iskolába, a tinédzser Szergejnek a szokásos beilleszkedési problémáknál jóval keményebb kihívással kell szembenéznie. A beavatási szertartásokon túljutva méltónak találják arra, hogy az iskola bandavezére védőszárnyai alá vegye.Vesztegetés, rablás, prostitúció – Szergej újdonsült barátai az üzlet és élvezet, a serdülőkor és felnőttség határmezsgyéjén mozognak. A fiú szédületes gyorsasággal emelkedik fel a ranglétrán. Futtató lesz belőle, de mindent kockára tesz azzal, hogy beleszeret az egyik „pártfogoltjába” és ezzel tragikus események egész sorát indítja el. 

Rendező: Naji Abu Nowar
Társított nemzet: jordán 

Arab-sivatag: Hija, az oszmán tartomány, az első világháború alatt. Theeb egy fiatal, beduin fiú, aki elveszíti apját. Az élete váratlan fordulatot vesz, amikor a törzséhez érkezik a titokzatos küldetésen lévő brit katonatiszt. Theeb bátyja, Husszein vállalja, hogy elkíséri a férfit az Arab-sivatagon keresztül. Miután csapdába esnek, Theeb ráébred arra, ha életben akar maradni, akkor felnőttként kell viselkednie az erőszak és az árulás világában, és szabadjára kell engednie a benne lakozó farkast.

Rendező: Ang Lee
Társított nemzet: tajvani 

Egyre több baja van Csu úrnak, aki Tajvan legjobb szakácsa és egyben három felnőtt, lázadó lány apja. Csu úr felesége már évekkel ezelőtt meghalt, magára hagyva férjét a lányok nevelésében: a legnagyobb Csia-Csien tanárnő és látszólag apja támasza, a középső elfoglalt üzletasszony, aki alig bírja elviselni apja társaságát, a legfiatalabb pedig Csia-Ning, aki reménytelenül romantikus alkat. A családi képbe azonban belép a zsémbeskedő özvegy Liang asszony, aki nemrég költözött a szomszédba. Hirtelen az egész család úgy érzi, hogy Csu úr valaki másra is főzni fog. Időközben viszont az egyik lány terhes lesz, a másik kiborul, valaki meghal, és megint másvalaki rátalál az igazi szerelemre. Ezek után ne lepődjünk meg, hogy végül teljesen meglepődünk azon, kivel mi is történik! 

Rendező: Mai Masri
Társított nemzet: palesztin 

A tanárnő Layalt letartóztatják, és hamis vád alapján bebörtönzik, ahol szembesül a palesztin politikai elítéltek rémisztő világával. Amikor rájön, hogy terhes, az igazgató azt akarja, hogy vetesse el babáját, és kémkedjen társai után.
Layalt, a fiatal házas palesztin tanárnőt letartóztatják, és hamis vád alapján nyolc év börtönre ítélik. Egy magas biztonsági szintű izraeli női börtönbe kerül, ahol szembesül a palesztin politikai elítéltek rémisztő világával. Amikor rájön, hogy terhes, a börtönigazgató arra akarja kényszeríteni, hogy vetesse el babát, és kémkedjen a társai után. Layal ellenáll, és megszüli gyermekét. Amikor lázadás készül, az igazgató figyelmezteti, ha csatlakozik a lázadókhoz, akkor elvehetik tőle a fiát. 

Rendező: Raoul Peck
Társított nemzet: ruandai

Az afrikai történelem egyik legsötétebb időszaka az 1994-es ruandai mészárlás. Feltüzelt hutu nacionalisták fegyverrel rontottak a tuszi népességre. Alig száz nap alatt több mint nyolcszázezer ember esett áldozatául a fékevesztett öldöklésnek, és több százezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja az otthonát. A népirtás családokat választott szét, rokont állított szembe rokonnal, fivér fordult fivér ellen. Ez történt a Muganza-testvérek esetében is. Augustint és Honore-t az eltérő nézeteik a konfliktus ellentétes oldalára hajtották, életük már sohasem lesz olyan, mint korábban. 

Rendező: Noaz Deshe
Társított nemzet: tanzán 

Alias egy albínó afrikai fiú. A helyiek varázserőt tulajdonítanak az albínó testrészeknek, kiváltképp az albínó szívnek. 
Édesanyja, hogy megmentse, a testvérére bízza, miután Alias apját szervkereskedők feldarabolják. Aliast a nagybátyja az utcán dolgoztatja, míg a fiúnak elege nem lesz és el nem viteti magát abba a házba, ahol hozzá hasonló sorsú albínó gyerekeket bújtatnak. Ám nagybátyja tartozása miatt itt sincs sokáig nyugta.

Rendező: Jaroslav Vojtek
Társított nemzet: szlovák 

Mai röntgenlátlelet több generációs családról, a tiszta, ártatlan gyermeki tekinteten át- és túl. Több epizódból álló filmdráma, s a család minden tagjának aspektusán és lelkén keresztül láttatja a rendező, rendkívüli érzékenységgel és hitelességgel a valóságot. Poétikus film, ugyanakkor dokumentarista stílusban ábrázolja a széthulló családokat. Minden egyes embernek más- és más az útja. Egy a közös bennük, az egyedüllét és a számkivetettség. Esendő emberi sorsok, a mai világ fénytörésben.

Rendező: Ciro Guerra
Társított nemzet: venezuelai

Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit. 
A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?

Rendező: Laura Maná
Társított nemzet: spanyol

Dolorest, a középkorú háziasszonyt szentként tisztelik a sivár kisvárosban. Férje pontosan ezért hagyja el: elege lesz belőle, hogy felesége mindenkivel nagylelkűen viselkedik. Ahhoz, hogy Dolores visszaszerezze férjét, rosszá kell válnia, így hát elhatározza: bűnt követ el. Lefekszik egy kedvét vesztett férfivel, aki egyszeriben visszanyeri boldogságát. Hamarosan a városka összes boldogtalan férfija sorban áll, hogy ők is részesülhessenek Dolores áldásaiból. A „segélyben” részesített férfiak jobban kezdenek bánni feleségeikkel, és a lakók életébe lassan visszatér a boldogság. Egy nap azonban hazatér Dolores férje. 

Rendező: Saeed Taji Farouky; Michael McEvoy
Társított nemzet: afgán 

A NATO csapatait evakuálták, de a háború folytatódik Afganisztánban. A filmesek egy éven át követik az Afgán Nemzeti Hadsereg egy edzett veteránokból és biztos jövedelemre hajtó újoncokból álló zászlóalját. Helmand tartományban harcolnak a lázadókkal, ki-kimerészkedve a bázisról, hogy felderítsék a tálibokat és a mákültetvényeket. Ez Afganisztán egyik legveszélyesebb körzete, amely a “bombavölgy” nevet kapta a NATO csapatoktól. Ebben a távoli helyőrségben ismerkedünk meg Jalaluddin századossal és az újonc Sunnatullah közlegénnyel. Egy alkalommal a zászlóalj egy elhagyott NATO bázison kutatna ellátmány után, de még a vezetékeket is elvitték, míg egy rutinművelet során váratlanul gyilkos tűz fogadja őket, és a katonák az operatőrrel együtt próbálják menteni az életüket. 

Rendező: Jens Lien
Társított nemzet: izlandi

A negyvenes éveiben járó Andreas egy különös városba érkezik és nincsenek emlékei arról, hogy hogyan és miért került oda. Kap egy lakást és munkahelyről is gondoskodnak számára. Nemsokára barátnője is lesz, akivel hamar összeköltöznek. A felszínen minden tökéletes, de Andreast mégis nyomasztja valami. A hideg üvegépületek, a szürke színek, az ízetlen ételek, a túlzottan udvarias kapcsolatok – mind természetellenesnek hatnak. Megpróbál elmenekülni a városból, de hamar rájön, hogy képtelenség megszabadulni onnan. Egy nap megismerkedik egy férfival, aki egy titkos rést rejteget pincéje falán. Andreas előtt megcsillan a remény a szabadulásra.

Rendező: Milos Forman
Társított nemzet: cseh 

Forman második filmjének hőse egy cipőgyári munkáslány, a Szöszi, akinek szerelmi horizontján egy kissé mamlasz vadőr, a motorkerékpáros kisvárosi botrányhős és a vidékre lerándult jazz-zenekar zongoristája tűnnek fel. Szöszi naiv és tiszta lélek, eleve adott passzivitásában a legtisztábban tükröztethető a kiszámíthatatlanság, a sokféleség. Tele van naiv elképzelésekkel, amelyek természetszerűen nem mindig úgy sikerülnek a valós életben, ahogyan ő szeretné. Szöszi számára egyetlen elfogadható fiú akad, a jazz-zongorista, akinek csábítási trükkjei ebben a mikrokörnyezetben a nagyvilágiságot hordozzák. Szöszi bepakol és útnak indul, hogy megkeresse a Prágában élő zongoristát.

Képek forrása: Google Képek 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése